4424 handtekeningen tegen megaturbines in het Gein -
Vorige
SLUITEN
Volgende

4424 handtekeningen tegen megaturbines in het Gein

24 september 2020

Op 21 september 2020 heeft molenaar Maarten van Dijk maar liefst 4424 handtekeningen van personen uit Abcoude en wijde omtrek aangeboden aan wethouder Kiki Hagen van de gemeente De Ronde Venen. Zij hebben de online petitie tegen de plaatsing van windturbines in het Geingebied getekend.

Hieruit mag blijken dat draagvlak oor turbines in dit gebied ontbreekt, maar ook – en dat vinden wij belangrijk – dat het niet gaat om een nimby-actie van een aantal bewoners. Uit het grote aantal ondertekenaars spreekt een grote betrokkenheid bij het waardevolle, cultuurhistorische Geinlandschap.

De vereniging Spaar het Gein en de stichting Stop windturbines in het Geingebied hopen dat de gemeente het Geingebied niet aanmerkt als zoekgebied voor wind en dat nu al uitspreekt, en niet wacht tot maart 2021, het geplande moment waarop het college van plan is zoekgebieden voor zon en wind aan de raad voor te stellen.

Een verslag van de aanbieding in weekblad De Groene Venen van 25 september 2020 vindt u hier. En het vervolg van het artikel hier.

Op 1 oktober 2020 vergadert de raad over het energiebod dat de gemeente aan de regionale samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de provincie Utrecht (RES U16) wil doen. Een van de raadsfracties (Ronde Venen Belang) brengt een amendement in stemming, waarin het Geingebied wordt uitgesloten als zoekgebied. Dat amendement vindt u hier.

Intussen heeft de gemeente een app online gezet (www.zonenwindkaart.nl), waarmee u kunt aangeven waar wel en waar geen zon of wind in de gemeente zou kunnen of moeten worden opgewekt. Dit is een ingewikkelde en verwarrende app. Uit de resultaten lijken nauwelijks of geen adequate conclusies te kunnen worden getrokken. Zie het document dat een van de leden van Spaar het Gein maakte met zijn bevindingen.

Geef een reactie

Uw Terugkoppeling is waardevol voor ons. Uw email word niet gepubliceerd.

Even wachten aub...