Aanhoudende droogte nekt ooievaarsjongen -
Vorige
SLUITEN
Volgende

Aanhoudende droogte nekt ooievaarsjongen

29 juni 2018

In Abcoude hebben we dit jaar vier broedende paartjes ooievaars. Naast de vorig jaar al bekende paren langs Gein Noord (op de batterij aan Gein Noord en langs de Gaasperzoom) en op de Oude Dijk is er een nieuw nest op Gedenkplaats Fort Nigtevecht.

De nesten worden net als vorig jaar weer intensief gevolgd door Jan Beekman. Elk jaar probeert Jan samen met de ooievaarsringer Arda van der Lee van STORK de jonge ooievaars van een ring te voorzien zodat ze hun verdere leven gevolgd kunnen worden (zie ook ooievaars.eu).

De broedvogels die al een ring hebben (en dus individueel herkenbaar zijn) keerden allemaal terug op ‘hun’ nest. In de tweede helft van mei zijn er in totaal 9 ooievaarskuikens geboren, drie nesten met twee kuikens en het nest op de Gaasperzoom had er zelfs drie!

De weersomstandigheden in mei en eerste helft juni waren gunstig (geen aanhoudende regen en kou) en de kuikens leken voorspoedig op te groeien.

Ouder en jong op 20 juni 2018 (foto Moon Wolters)

Gisteren zijn alle vier de nesten beklommen om de jongen te ringen. Daar kwamen Jan en zijn team tot een treurige ontdekking. Weliswaar bleken de twee jongen op Fort Nigtevecht in goede doen, maar op de nesten van Oude Dijk en Gaasperzoom lagen twee respectievelijk drie dode jongen, die allemaal heel recent het loodje gelegd hadden. Op de Batterij was vlak voor de Open Dag van Spaar Het Gein ook al een jong gestorven dat onder het paalnest lag. Daar bleek nu nog slechts één vrij klein kuiken aanwezig…

overblijfselen jonge ooievaars op Oude Dijk (foto Jan Beekman)

De aanhoudende droogte speelt de ooievaars parten denkt Jan. Ooievaars eten veel regenwormen, emelten, kevers en sprinkhanen. De wormen en insectenlarven kruipen bij droogte diep weg en zijn dan onbereikbaar voor ooievaars. Sprinkhanen worden pas talrijk in juli/augustus.

Het lijkt erop dat de jonge ooievaars gestorven zijn door voedselgebrek. Het viel al op dat de oudervogels vaak urenlang van het nest af waren om voedsel te zoeken.

Nu maar hopen dat de resterende drie jongen het wél halen en eind juli gezond uit zullen vliegen. We houden het in de gaten!

Naar aanleiding van de spectaculaire ringactie op Fort Nigtevecht verscheen vanochtend een uitgebreide reportage in het Algemeen Dagblad -editie Groene Hart.

Geef een reactie

Uw Terugkoppeling is waardevol voor ons. Uw email word niet gepubliceerd.

Even wachten aub...