Jaarvergadering in teken van wildbeheer -
Vorige
SLUITEN
Volgende

Jaarvergadering in teken van wildbeheer

20 april 2018

Op 18 april 2018 hield onze vereniging haar 26e (!) ledenvergadering. Vergaderlocatie was dit keer het stoere Fort Nigtevecht, dat geëxploiteerd wordt als Gedenkplaats door Marian van Weert. Een goed gevulde zaal nam voor de pauze kennis van een samenvatting van de activiteiten van het bestuur over het afgelopen jaar en de plannen voor het komende jaar. Diverse onderwerpen (energietransitie, verkeer) zullen naar verwachting in de nabije toekomst lastig te beantwoorden vragen (blijven) genereren. Gay Jannette Walen vertelde de aanwezigen over de aanstaande Geindag op zondag 17 juni 2018 ter viering van het 25-jarig bestaan van de vereniging.  Tom Snoek en Christian van den Anker werden herkozen en Hans van Kessel werd verkozen en verwelkomd als nieuw bestuurslid.

Wildbeheer
Na de pauze kreeg jager Ronald Wenneker het woord voor een presentatie over wildbeheer. Zonder wildbeheer zouden bepaalde dieren (waaronder ganzen) zorgen voor te veel (economische) overlast. Ook de oorzaken voor de dramatische terugloop van weidevogels in ons landschap kwam aan  de orde. Iedereen is het er over eens dat de huidige agrarische bedrijfsvoering met stip op 1 staat. Een gemakkelijke oplossing lijkt niet voorhanden. Wellicht een onderwerp voor een volgende vergadering.

Ooievaar moordenaar?
Ook de rol van ooievaars kwam ter sprake. In het Gein nestelen sinds een paar jaar diverse ooievaars, onder meer op de vorig jaar door ‘ons’ bij de batterij geplaatste paal. Bij het Fort is sinds dit jaar een zelfgemaakt nest bewoond. Zijn ooievaars in relevante mate medeverantwoordelijk voor de dood van jonge weidevogels?  Daarover verschilden de meningen. Wat is waar? Een lezenswaardige literatuurstudie van 9 januari 2016 van de hand van Jeroen Kuipers, bestuurslid van Vogelwerkgroep De IJsselstreek, kunt u >>hier downloaden<<. Daaruit komt naar voren dat jonge weidevogels maar in zeer beperkte mate voorkomen op het menu van de ooievaar. Kent u studies met een andere uitkomst? Reageer en stuur maar mee!

 

Geef een reactie

Uw Terugkoppeling is waardevol voor ons. Uw email word niet gepubliceerd.

Even wachten aub...